олія чорного кмину користь і шкода

Калінджі, олія чорного кмину: користь і шкода

Загадковий чорний кмин (або калінджі, римський коріандр) – рослина з сімейства Жовтців, яке культивується як спеція. Її батьківщиною прийнято вважати Азію (південно-західну частину) і Середземномор’ї. Олія чорного кмину, користь і шкоду якого добре відомі у вузьких колах, не так популярно, як інші рослинні і косметичні масла. А між тим вона володіє потужними лікарськими властивостями і використовується багатьма народами протягом декількох тисячоліть.

Згадував гіппократ олію  в своїх наукових трактатах і рекомендував це унікальний засіб для лікування обширного переліку розладів. Стародавні єгиптяни не відставали від греків і використовували олію ще й в якості косметичного засобу, а також як протиотрута від зміїних укусів. Індійську ведичну систему, а конкретніше – аюрведу, складно уявити без олії чорного кмину. Мусульмани називають продукт «засобом від всіх хвороб». Але чим вона відрізняється від інших рослинних? Чим обумовлена її користь і які ризики при використанні?

Про склад

Рідкісний гість у домі – олія чорного кмину, користь і шкода її відомі не кожному. У складі – жирні кислоти, фосфоліпіди, вітаміни, амінокислоти, каротиноїди, вітаміни (А, С, Е, D, група В), різні мінерали (калій, кальцій, селен, цинк та інші), флавоноїди, дубильні речовини, сапоніни, ефірні олії.

Коли мова йде про жири, кожного в першу чергу цікавить частка ненасичених жирних кислот. У разі олії чорного кмину їх кількість перевищує 85%, при цьому Омега-6 в комплексі займає лідируючу позицію, друге місце – Омега-9. Тільки ці дві кислоти здатні поліпшити роботу серцево-судинної, травної системи, відновити гормональний баланс, зміцнити імунітет, поліпшити обмін речовин.

Але й інші компоненти вносять свою лепту в комплекс впливу на організм людини. Про користь вітамінів і мінералів знають вже всі. А ось такий інгредієнт, як фітостероли, знайомий не кожному. Фітостероли – це рослинні гормони, які присутні в олії чорного кмину. Вони сприяють виробленню власних гормонів, допомагають у лікуванні патологій ендокринної, серцево-судинної системи.

Лікувальні властивості

Олія чорного кмину, користь і шкода якої залежать також і від способу вживання – це продукт з високою концентрацією активних компонентів. Спектр її лікувальних, профілактичних властивостей настільки великий, що засіб дійсно може претендувати на «всі хвороби».

Серед характеристик – бактерицидну, протизапальну, протигрибкову, спазмолітичну, сечогінну, болезаспокійливу, антиоксидантну дію. Природний антибіотик – це в першу чергу воно. Саме тому олія чорного кмину успішно застосовується для лікування вірусних, бактеріальних хвороб.

Вживання олії чудово стимулює імунну систему, що підвищує опірність організму будь-яким ворожим атакам ззовні. Поліпшується не тільки робота травного тракту, але й інших внутрішніх органів, особливо печінки (цироз, ішемія, гепатити) і сечовидільної системи.

Встановлено, що прийом олії добре позначається на стані алергіків. Тяжкість симптоматики поступово знижується. Шкірні ураження не тільки алергічного генезу, але і всі інші (екземи, псоріаз, вугрі, роздратування) піддаються лікуванню одним тільки втиранням олії в уражені області.

Неправильний обмін речовин – бич сучасної людини. Метаболічний синдром – це патологія, під якою розуміють і ожиріння, і діабет, і булімію. Уникнути метаболічного синдрому можливо при щоденному вживанні всього декількох мілілітрів олії чорного кмину: прискориться обмін речовин, знизиться холестерин, з’являється потреба у фізичній активності.

Підводячи підсумки про лікувальні властивості, необхідно виділити окремі складні захворювання, при яких вживання олії рекомендовано і доцільно:

  • цукровий діабет, ожиріння;
  • хвороби дихальних шляхів;
  • порушення репродуктивної системи;
  • алергії, шкірні ураження;
  • хвороби печінки;
  • серцево-судинні захворювання;
  • профілактика онкозахворювань.

Олія чорного кмину, користь і шкоду якого все частіше обговорюється серед споживачів, використовують внутрішньо і зовнішньо. А в косметології кошти з включенням екзотичної олії звичайно відносяться до лінійки антивікової продукції, що підкреслює омолоджуючі якості.

Косметичні властивості

Жінки експлуатують особливі косметичні властивості олії чорного кмину не одне тисячоліття. Зовнішнє використання продукту (в малих кількостях!) надає наступну дію:

  • підтримання водно-ліпідного балансу,
  • розгладження зморшок,
  • профілактика передчасного старіння шкіри,
  • підвищення пружності, еластичності;
  • поліпшення обмінних процесів, посилення циркуляції крові (лікування целюліту).

У чистому вигляді її використовувати не рекомендується – олія чорного кмину дуже насичена активними компонентами. Її зазвичай розбавляють рослинними і косметичними оліями – оливковою, виноградних кісточок або іншим легким.

Про шкоду

Олія чорного кмину, користь і шкода якої пояснюються її концентрованим складом, має і деякі негативні сторони.

При зовнішньому застосуванні може потурбувати дерматит або інші алергічні симптоми. Індивідуальна непереносимість може проявитися і при внутрішньому вживанні. А надто високі дози незмінно призведуть до виникнення токсичного ефекту.

Не рекомендується приймати олію при гіпотонії – вона може знизити артеріальний тиск. Заборонено вживати продукт при вагітності – загрожує викиднем або передчасними пологами. При цьому в період лактації ніяких протипоказань немає. Навпаки, олія чорного кмину збільшує кількість молока, зміцнює імунітет матері, дитини.

Очевидно, що ця олія відрізняється від інших рослинних. Висока концентрація речовин обумовлює не тільки користь. Однак деякі протипоказання не «чорнять» загальну позитивну картину.

Як вживати?

На відміну від інших масел, це необхідно строго дозувати. 1 чайна ложка на добу після сніданку – така схема вживання продукту. Для поліпшення смакових характеристик олію можна змішати з йогуртом або рідким медом. Приймають протягом 3-4 місяців, після яких роблять перерву (1-2 місяці). Складно присмачувати цією олією салати, картоплю та інші страви – її смакові якості специфічні. При бажанні, звичайно, можна, але без термічної обробки (не готувати на ньому).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code