абрикосова олія корисні властивості

Корисні властивості та протипоказання абрикосової олії

Що таке олія з абрикосових ядерець

Це невисихаюча олія рослинного походження, отриманий з ядер кісточок абрикоса, плода абрикосового дерева, відомого в науці як Prunus Armeniaca.

Вона достатньо легка, має приємний горіховий присмак і тонкий абрикосовий аромат, що робить її популярною кулінарної добавкою в деяких країнах.

Іноді олію абрикосових ядерець використовують замість мигдалевого при приготуванні їжі і для лікувальних цілей.

Існує два різних сорти олії з абрикосових кісточок:

  1. Для косметичних цілей.
  2. Для приготування страв.

Ця стаття присвячена використанню абрикосової олії в косметиці і народній медицині. Будуть розглянуті корисні властивості цієї олії, надано рекомендації до застосування, перераховані протипоказання.

Фізико-хімічні властивості

За своїми органолептичними і фізико-хімічними властивостями абрикосова олія повинна відповідати вимогам чинного ДСТУ «Олія з плодових кісточок і горіхів мигдалю» і повинно бути:

  • прозорим;
  • не темніше темно-жовтого кольору;
  • мати легкий запах і присмак мигдалю.

Фізико-хімічні показники:

  • відносна щільність — 0,90-0,92 г/см;
  • показник заломлення — 1,4585-1,4595;
  • йодне число (пов’язано в прямій залежності з ненасичених кислот концентрацією і температурою плавлення)— 1,4585-1,4595;
  • число омилення — 185-195

Хімічний склад

Хімічний склад наведено в таблиці нижче

Назва Опис Дія на організм
Жирні кислоти більше 90 % від складу
Олеїнова Мононенасичених жирних кислот, відноситься до групи кислот Омега-9 · нормалізує рівень холестерину і глюкози;
· знижує ризик розвитку остеопорозу, атеросклерозу;
· володіє антиоксидантною активністю.
Лінолева і ліноленова Поліненасичені жирні кислоти, відносяться до групи кислот Омега-6.

Не синтезуються в організмі і повинні надходити ззовні

· знижують вміст холестерину в крові;
· беруть участь у синтезі гормонів, що регулюють артеріальний тиск;
· активізують роботу центральної та периферичної нервових систем;
· стимулюють імунітет.
Пальмітинова

і стеаринова

Насичені жирні кислоти · основне джерело енергії в умовах важких фізичних навантажень;
· у високих дозах призводить до зростання рівня «шкідливого» холестерину і порушень кровообігу.
Необмилювана фракція має регенеруючі властивостями, корисно для старіючої шкіри
Вітамін Е Токоферол · покращує стан шкіри;
· антиоксидант.
Вітамін А

у вигляді провітаміну b-каротин

Ретинол · має протизапальну дію;
· зволожує шкіру;
· покращує зір.
Ліповітаміни

(D, E, K)

Жиророзчинні вітаміни

(в абрикосовій олії відсутні водорозчинні вітаміни, наприклад вітаміни групи В або С)

· прискорюють регенерацію шкіри;
· покращує роботу щитовидної залози;
· зміцнюють стінки судин.
Фосфоліпіди

 

Лецитин · антиоксидант;
· бореться з проявами екземи та псоріазу.
Фітостерини Знаходяться в мембранах клітин рослин, підтримують структуру клітини · збільшують проникність шкіри і забезпечують її зволоження;
· сприяють загоєнню ран;
· знижують рівень «поганого» холестерину;
· доведено протиракову дію.
Терпени Додають аромат і помаранчеве забарвлення олії · стимулюють діяльність головного мозку;
· підвищують гостроту зору;
· лікують вікові прищі.

(таблиця складена за книгами М. Василенко «Ефірні і рослинні олії для краси і здоров’я» та «Енциклопедії рослинних олій» В. П. Неумивайкина)

Нижче приведена діаграма процентного співвідношення різних класів жирних кислот абрикосової олії.

Користь і корисні властивості абрикосової олії

Виходячи зі складу олії абрикосових кісточок, перерахованих вище, можна зробити висновок про її вражаючі лікувальні властивості.

Абрикосова олія:

  • зволожує і розгладжує шкіру, повертає їй здоровий колір;
  • знижує прояви акне;
  • зменшує ризик розвитку деяких видів раку
  • захищає волосся від випадання;

Розглянемо переваги його використання в косметиці та медицині більш докладно.

Зволожуюча дія на шкіру

При місцевому застосуванні олія абрикосових кісточок надасть ніжний і зволожуючу дію на шкіру 2, допомагаючи утримувати вологу в більш глибоких шарах і усуваючи ороговілі ділянки шкіри; допоможе лікувати запальні процеси, такі як розацеа, псоріаз і екзема.

Цілющий вплив на шкіру голови і волосся

Абрикосову олію використовують для поліпшення стану волосся і шкіри голови, так як вона надає оздоровчий ефект на волосяні фолікули, роблячи ослаблене волосся більш сильними. Вона перешкоджає облисінню, знижуючи рівень речовин, що накопичуються в шкірі голови у відповідь на вироблення тестостерону. Ці речовини уповільнюють ріст волосся і викликають їх випадання.

Втирання олії в шкіру голови, знімає запальні процеси, що ведуть до утворення лупи.

Протипухлинні властивості

Містяться в олії антиоксиданти здатні боротися з проявами окисного стресу шкіри — цій обнадійливою для людей з синдромом передчасного старіння новиною поділилися дослідники з південно-африканського Центру передового досвіду для фармацевтичних наук, Північно-Західного університету 3.

Антиоксиданти допоможуть зберегти тонус шкіри, послаблять пігментацію шкіри і запобігають клітинні мутації, що призводять до раку шкіри.

Окислювальний або оксидативний стрес – процес пошкодження клітини в результаті накопичення в ній токсичних форм кисню, таких як пероксиди та вільні радикали.

Лікування акне

Лікування акне4 — процес складний, але боротьба з зовнішньої симптоматикою може стати першим кроком. Аплікація олією абрикосових кісточок безпосередньо на вогнище виникнення акне купірує запалення і запобігає накопичення шкірного сала і закупорці вивідних проток сальних залоз, борючись як з симптомами, так і з основною проблемою.Акне або вугри – запальне захворювання шкіри, пов’язане з діяльністю сальних залоз, одна з причин зниження протимікробного захисту шкіри.

Оздоровлення дихальних шляхів

Деякі народні цілителі рекомендують використовувати абрикосову олію при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Наприклад, можна нанести декілька крапель олії на ароматичний дифузор, щоб допомогти зняти запалення бронхів.

При запальних процесах

Місцеве застосування абрикосової олії у вигляді аплікацій на область дискомфорту допоможе швидко заспокоїти біль, зняти набряк і почервоніння при подагрі і артриті.

Застосування в косметиці

Олія кісточок абрикоса часто входить до складу натуральної косметики — зволожуючих засобів, скрабів, масок для обличчя — так як вона безпосередньо впливає на здоров’я і зовнішній вигляд шкіри.

Маска для волосся

Цю олію можна використовувати в якості базового у складі маски для волосся. До нього можна додати кілька крапель ефірної олії з вашим улюбленим ароматом і нанести на голову після душу. Закутати голову рушником і почекати 20 хвилин.

Потім прополоскати теплою водою.

Для зовнішнього застосування

Кілька крапель абрикосової олії, нанесеної на віски, зніме головний біль.

Втерта масажними рухами в область запалення суглобів і м’язів вона полегшить напади болю.

Біодизель

І, нарешті, трохи екзотики: згідно з результатами проведених досліджень олія абрикосових кісточок може бути використана в якості біодизеля, тобто в майбутньому може стати спеціалізованим стійким енергоносієм.

Шкода та протипоказання

  • Індивідуальна непереносимість

Абриксова олія виявляє гіпоалергенні властивості, тому вона показана для зовнішнього застосування дітям з грудного віку.

Перед тим як почати користуватися будь-яким препаратом на основі олії з кісточок абрикоса слід перевірити її на індивідуальну переносимість.

Нанесіть трохи перевіряється препарату на згин ліктя. Якщо протягом доби оброблена ділянка шкіри не почервоніла і не лущиться, можете сміливо користуватися цим чудовим засобом.

  • Амігдалин

У кісточках абрикоса міститься 1 -1,8 % амігдаліна.

Амігдалин, синильна кислота – цианогенний глікозид, при вживанні всередину звільняє ціаніди, що може викликати важке отруєння. Гранично допустима доза 1 мг/кг (100 ядерець абрикосових кісточок). Вживання всередину олії у великій кількості може призвести до дихальної недостатності і летального результату.

Чим солодший сорт, тим менше утримання амігдаліна в насінні, так як цукор є протиотрутою для ціанідів. Тому, чим солодше блюдо, в яке додали кісточки абрикоса або олію з них, тим менше ймовірність отруєння.

При зовнішньому застосуванні амігдалин не чинить токсичного ефекту.

Застосування абрикосового олії

Абрикосова олія — фаворит серед масажних олій:

  • швидко розігрівається в долонях масажиста і забезпечує легке ковзання;
  • не викликає алергію (в окремих випадках можлива індивідуальна непереносимість, див. розділ «Протипоказання»), тому показано для дітей першого року життя;
  • підходить для будь-якого типу шкіри, але особливо рекомендовано для в’янучої, в’ялою або дуже сухої шкіри;
  • робить контур обличчя чіткіше, згладжує зморшки і повертає рум’янець;
  • має слабовиражений ненав’язливий аромат. Хочете зробити процес масажу більш приємним — додайте пару крапель ефірної олії з вашим улюбленим запахом.

Проти целюліту

Для базису приготувати суміш олії з абрикосових кісточок і авокадо у співвідношенні 1:1. Щоб посилити оздоровчий ефект, додайте 2 ст. л. приготовленої основи по 2 краплі ефірних олій:

  • апельсинового;
  • розмаринового;
  • ялівцевого;
  • лимонного.

Використовувати для масажу.

Маска проти акне

Щоб посилити антимікробну дію олії з кісточок абрикоса додайте ефірні олії чайного дерева, лаванди і лимона.

До 17 мл олії (повна столова ложка), додати по 2 краплі перерахованих масел. Перед сном ретельно вимийте обличчя теплою водою (можна з використанням м’якого скрабу) і нанесіть на шкіру обличчя, через 20 хвилин видаліть надлишки вологою серветкою.

Зволоження сухої шкіри. Рецепт на кожен день

Щоб зволожити, попередити лущення і позбутися відчуття «стягнутості шкіри після ванни використовувати суміш (1:1) масел абрикосових кісточок і зародків пшениці з додаванням ефірних олій рослин з вираженою зволожуючою і заспокійливою дією: лаванди, сантала, іланг-ілангу.

До 17 мл приготовленого базису (повна столова ложка), додати по 2 краплі перерахованих вище ефірних олій.

Профілактика захворювань

Абрикосова олія рекомендована для попередження розвитку:

  • анемії;
  • нефриту (захворювань нирок);
  • порушень в роботі щитовидної залози;
  • простудних захворювань;
  • бронхітів;
  • втрати гостроти зору.

Дози:

  • до 10 років — із розрахунку 1 крапля на рік життя;
  • підліткам до 16 років — один раз на день за півгодини перед сніданком по 3 мл (1/2 ч. л.);
  • дорослим — двічі на день за півгодини перед їжею по 3 мл (1/2 ч. л.).

Абрикосова олія входить до складу таких косметичних засобів як

  • Hydreane BB — крем для чутливої шкіри;
  • NutriticLevers — живильний крем для губ (показаний дітям з 3 років);
  • Nutrilogi 1і Nutrilogi 2 — для сухої шкіри, схильної до лущення;
  • Idealia — нічний крем для будь-якого типу шкіри.

Для самостійного приготування масок і масажних масел ви можете придбати крем з абрикосових кісточок в аптеці.

Нерафінована абрикосова олія відноситься до швидкопсувних продуктів — зберігайте її в темному прохолодному місці під щільно закритою кришкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code