Вид на Проживання, ПМЖ і громадянство Австрії

Після Люксембургу Австрія – найбагатша країна Євросоюзу. За межами Євросоюзу багатше тільки Норвегія і Швейцарія.

Ось чому Австрія є однією з найпопулярніших країн в ЄС для імміграції, релокації і ведення бізнесу.

Вид на проживання для фінансово-незалежних іноземців — Settlement Permit — Gainful Employment Excepted

Іноземці, які хочуть проживати в Австрії без права на роботу: пенсіонери, фінансово-незалежні іноземці, можуть отримати посвідку на проживання — Settlement Permit — Gainful Employment Excepted.
Такий дозвіл на проживання може бути отримано заявником, якщо:

  • Він відповідає вимогам отримання ВНЖ;
  • Квота на отримання цього виду на проживання не була вичерпана;
  • Він має регулярний щомісячний дохід (наприклад, пенсію в Австрії чи за кордоном, прибутки від зарубіжних компаній, дохід від власності, заощаджень або акцій), який удвічі перевищує встановлений соціальний мінімум (General Social Insurance Act (ASVG).

Робоча імміграція в Австрію

Імміграційне законодавство Австрії надає кілька можливостей для висококваліфікованих фахівців з інших країн.

Так, діє система балів, і, набравши необхідний мінімум (70 балів, враховуються освіта, досвід роботи, знання іноземних мов), заявник може подати заяву на візу для пошуку роботи — “Jobseeker Visa”. Такий іноземець отримує в’їзну візу на 6 місяців, протягом яких може знайти роботодавця і отримати Red-White-Red Card.

Карта Red-White-Red

Red-White-Red Card – є одночасно видом на проживання і дозволом на працевлаштування для висококваліфікованих фахівців.

Цей вид на проживання видається на 12 місяців. Такий дозвіл дає його власнику право на проживання на території країни з правом роботи на певного роботодавця.
Red-White-Red Card можуть отримати:

  • Фахівці дуже високої кваліфікації;
  • Кваліфіковані фахівці дефіцитних професій;
  • Інші працівники ключових професій;
  • Випускники австрійських університетів і коледжів, які здобули вищу освіту;
  • Працівники ключових професій – підприємці.

Карта Red-White-Red плюс

Red-White-Red Card plus забезпечує її власникові право на проживання на території країни з правом роботи на будь-якого роботодавця – вільне працевлаштування.
Таке право на проживання можуть отримати:

  • Власники Карти Red-White-Red, якщо як мінімум 10 з останніх 12 місяців вони працювали дотримуючись умов, передбачених імміграційним законодавством для власників цієї карти;
  • Члени сім’ї власників карти Red-White-Red і власників блакитної карти країн Євросоюзу (EU Blue Card);
  • Члени сім’ї іноземних громадян, які постійно проживають в Австрії;
Читайте також:  Вид на Проживання, ПМЖ і громадянство Великобританії

Членами сім’ї є: подружжя, зареєстровані партнери, неповнолітні діти (до 18 років), включаючи прийомних.

На момент подачі заяви дружини і зареєстровані партнери повинні бути старше 21 року.

Блакитна карта Євросоюзу (ЄС Blue Card)

Іноземець може отримати право на проживання на підставі отримання Блакитної карти «ЄU Blue Card», якщо він відповідає загальним вимогам імміграційного законодавства Австрії (за винятком підтвердження наявності житла і коштів для проживання) і надасть письмове підтвердження такої відповідності від Державної Служби Зайнятості (AMS).

Загальні вимоги для імміграції в Австрію за умовами програми Блакитна карта ЄС:

  • Заявник повинен підтвердити університетську освіту або освіту, отриману в коледжі мінімальною тривалістю в 3 роки (тобто освіту, еквівалентну вищому);
  • Наявність пропозиції на висококваліфіковану роботу терміном мінімум на 1 рік (пропозиція повинна відповідати кваліфікації заявника);
  • Загальний річний дохід працівника буде в півтора рази перевищувати середній загальний річний дохід за Австрії для осіб, які мають повну зайнятість (в 2017 році на рівні € 718, тобто приблизно € 4.266 на місяць без урахування податків);
  • Наявність Arbeitsmarktprüfung – підтвердження, що на ринку праці не зареєстровані кандидати — громадяни або резиденти Австрії, здатні виконати цю роботу.

Возз’єднання сім’ї

У контексті Акта про постійне та тимчасове проживання до членів сім’ї, які мають право на возз’єднання з родичами в Австрії, належать:

  • Подружжя;
  • Зареєстровані партнери;
  • Незаміжні/неодружені діти до 18 років (включаючи прийомних).

На момент подачі заяви дружини і зареєстровані партнери повинні бути старше 21 року.
Інші залежні члени сім’ї:

  • Родичі (також родичі подружжя і зареєстрованих партнерів) по прямій висхідній лінії, якщо вони знаходяться на утриманні основного заявника;
  • Партнери – при наданні підтвердження тривалих відносин в країні проживання, якщо вони перебувають на утриманні основного заявника;
  • Інші родичі при певних умовах.

Студенти та випускники австрійських університетів

Для студентів можливий перехід зі студентської візи «Student Stay Permit» на карту Red-White-Red.

Іноземні студенти австрійських університетів можуть працювати під час навчання за умови отримання дозволу на роботу.

Після успішного закінчення програми навчання в Австрії, дипломної програми (Diplomstudium) або, як мінімум, починаючи з другої частини навчання за програмою master’s в австрійському університеті, Університеті прикладних наук або акредитованому приватному університеті, студент, отримавши спеціальний дозвіл, може залишитися в Австрії на наступні 6 місяців з метою пошуку роботи.

Оцініть статтю!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Голосів ще немає)
Loading...
Загрузка...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code