Візи та імміграція в США

США – величезна і прекрасна країна зі стабільно високим рівнем життя, і розвиненою економікою. Центри розвитку освіти і культури, науки і технологій, туризму і бізнесу – всі вони в значній мірі зосереджені саме в США. З огляду на це, протягом багатьох років Сполучені Штати Америки є однією з найбільш популярних країн, як для поїздок, так і для імміграції.

При цьому, візове і імміграційне законодавство США досить складне, і часто сильно відрізняється від звичної континентальної системи. Саме тому ми настійно рекомендуємо ретельно готуватися до будь-якої візової подачі і отримати професійну юридичну консультацію.

Виїхати на постійне проживання в США можна по декількох категоріях:

  • Возз’єднання сім’ї;
  • Працевлаштування;
  • Бізнес імміграція;
  • Лотерея Грін Кард (Green Card).

Імміграція в США: основні типи віз в США

Законодавство США поділяє всі візи на два типи: імміграційні та неімміграційні.

Візи в США для тимчасового перебування

Неімміграційні візи в США – це візи не призначені для отримання GreenCard. Ці візи, по суті, тимчасові, хоча і не обов’язково короткострокові, деякі можуть продовжуватися, фактично, до нескінченності.

Неімміграційні візи в США запитують:

  • турист;
  • бізнесмен;
  • студент;
  • фахівці для тимчасової роботи в США і бажаючі протягом деякого часу перебувати в США для реалізації професійних цілей.

У більшості випадків заявники на неімміграційну візу повинні продемонструвати наявність тісних зв’язків зі своєю країною проживання та намір виїхати з США після тимчасового перебування на території країни.

Необхідна категорія візи визначається відповідно до імміграційного законодавства в залежності від мети поїздки і ряду інших критеріїв.

До неімміграційних віз в США відносяться (наведені найбільш поширені категорії):

  • B1 / B2 – короткочасна віза для поїздок з метою туризму, візитів до друзів і родичів, бізнес-зустрічей, відвідування тренінгів та семінарів, медичного обслуговування та інше;
  • H-1B– неімміграційна робоча віза для висококваліфікованих фахівців;
  • L – 1-робоча віза для перекладу співробітників в межах компанії (IntracompanyTransferee);
  • Р– робоча віза для діячів культури, артистів
  • F-1 – студентська віза
  • J– віза для учасників програм обміну
  • I-віза для представників преси та журналістів
  • Е-2 – неімміграційна віза для іноземного інвестора (TreatyInvestor)
  • К – 1-Віза нареченого / нареченої
Читайте також:  Вид на Проживання, ПМЖ і громадянство Великобританії

Імміграційні візи в США для постійного проживання (Green Card)

Імміграційні візи в США – це візи, які безпосередньо ведуть до отримання постійного виду на проживання – Green Card.

Це підкатегорії:

  • сімейна імміграція (віза дружини/чоловіка, возз’єднання з родичами);
  • робоча імміграція;
  • імміграція на підставі інвестицій в економіку США.

Процес подачі документів на такий тип візи починається на території США (підготовка і подача петиції).

Green Card через возз’єднання сім’ї в США

Отримати Green Card (стати постійним жителем США) можливо шляхом возз’єднання з членами сім’ї. Ви можете отримати зелену карту як:

  • безпосередній родич громадянина США, в тому числі подружжя, неодружені діти віком до 21 року, а також батьки громадянина США, який подав петицію за досягнення 21 року або старше;
  • член сім’ї громадянина США, що входить в категорію переваг, включаючи незаміжніх синів або дочок у віці старше 21 року, одружених дітей будь-якого віку і братів і сестер громадянина США, подали петицію з досягнення 21 року або старше;
  • член сім’ї власника Зеленої карти, в тому числі подружжя і діти, які не перебувають у шлюбі, спонсорує власника Зеленої карти;
  • член особливої категорії, це можуть бути дружина або дитина, постраждалі від домашнього насильства (VAWA), неиммигрант K, особа, народжена від іноземного дипломата в Сполучених Штатах, V неіммігрант або вдова (вдівець) громадянина США.

Green Card через роботу в США

Нижче перераховані основні способи імміграції, засновані на пропозиції на роботу в США, вільному працевлаштуванні або інвестиції:

Зелена карта через працевлаштування в США: ви можете мати право стати постійним резидентом на підставі пропозиції постійної роботи в Сполучених Штатах. Більшість категорій вимагають від роботодавця отримання трудового сертифіката, а потім подача для вас форми I-140, імміграційна петиція для іноземного працівника;

Зелені карти для інвесторів /підприємців, які інвестують в підприємство, що створює нові робочі місця в США.

Зелена карта через вільне працевлаштування без пропозиції на роботу : деякі категорії іммігрантів дозволяють подати петицію без наявності прямого працедавця (само-клопотання). Цей варіант доступний або для осіб з особливими, екстраординарними досягненнями, або для деяких осіб, що представляють національний інтерес для США;

Зелена карта для спеціальних категорій професій.

Є ряд вакансій в США, які можуть дозволити вам отримати зелену карту, якщо ви:

  1. Перекладач з афганської / іракської мови
  2. Диктор радіо або телебачення
  3. Співробітник міжнародної організації
  4. Громадянин Іраку, що сприяє уряду США
  5. Співробітник НАТО-6,
  6. Співробітник Панамського каналу
  7. Лікар, що відповідає національним інтересам
  8. Релігійний діяч
Читайте також:  ВНЖ, ПМЖ і громадянство Іспанії

Для всіх цих цілей потрібно подача петиції в USCIS за формою I-360.

У деяких випадках ви можете подати клопотання іммігранта (форма I-140 або I-360 в залежності від категорії) одночасно з подачею форми I-485, відомої як «одночасна подача».

Якщо ви не маєте права змінювати свій статус в Сполучених Штатах на статус постійного мешканця США або Green Card, клопотання іммігранта буде відправлено в консульство США за кордоном для завершення процесу отримання візи.

До імміграційних віз відносяться (наведені найбільш поширені категорії):

  • Е1, E2, E3, E4, Е5 — імміграційні робочі візи;
  • IR1, CR1– візові категорії для подружжя громадян США;
  • F1, F2, F3, F4 – імміграційні візи з метою возз’єднання сім’ї;
  • E5/EB5 – віза для іноземного інвестора.

При плануванні імміграції слід розуміти, що тимчасові категорії віз не відносяться до імміграційних і не ведуть безпосередньо до отримання постійного виду на проживання (Green Card), але багато з них передбачають можливість продовження, і, в результаті, також є шляхом імміграції в США.

Процедура «Adjustment of status»

Так, законодавство передбачає можливість «Adjustment of status» — перехід іноземця з неімміграційних віз/статусу на імміграційний, без необхідності виїзду з країни. Така зміна можлива в разі істотної зміни ситуації іноземця і за умови відсутності порушень законодавства, в тому числі імміграційного.

«Adjustment of status» слід відрізняти від «Change of status» — зміна одного неімміграційного статусу на інший, також неімміграційний статус, наприклад, перехід з туристичного на студентський статус на території США, що також дозволено законодавством.

Всі справи по отриманню будь-яких типів віз, або зміни статусів ведуться компанією за участю глави нашого американського офісу, пана Вільяма Слаттері, що дозволяє підготувати необхідні документи з урахуванням всіх тонкощів законодавства і практики роботи імміграційних органів.

Як отримати громадянство США

Існує кілька основних способів отримати громадянство Сполучених Штатів Америки:

  • народження на території США;
  • натуралізація;
  • при народженні за межами країни, наявність громадянства США у одного або обох батьків;
  • для дітей до 18 років-набуття громадянства США одним з батьків шляхом натуралізації.

Натуралізація в США

Натуралізація — найбільш поширений спосіб отримати паспорт громадянина США. Постійні жителі мають право подавати документи для натуралізації, якщо вони перебувають на імміграційному статусі більше п’яти років (три роки, якщо постійний резидент перебуває у шлюбі з громадянином Сполучених Штатів Америки).

Читайте також:  Вид на проживання, ПМЖ і громадянство Німеччини

Для отримання американського паспорта на підставі натуралізації необхідно також пройти тест на знання мови, історії і політичного устрою.

Оцініть статтю!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Голосів ще немає)
Loading...
Загрузка...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code